Enten en ontwormen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnten

Het is mogelijk om je paard of pony te laten enten tegen tetanus en influenza. Voor paarden die landelijk wedstrijden rijden is het verplicht om jaarlijks te enten, bij internationale wedstrijden zelfs twee keer per jaar. De enting moet minimaal een week voor de wedstrijd gegeven zijn.

De vaccinaties die worden gebruikt zijn van het merk Duvaxyn®.

Er worden géén data terug geschreven in het paspoort. Mocht de enttermijn verstreken zijn dan zal er opnieuw een booster gegeven moeten worden, dit houdt in dat er een tweede enting wordt gegeven na 3-12 weken om het immuunsysteem optimaal te stimuleren.

 

Ontwormingsplan

Wist je dat elk paard wormen heeft? Wormvrij zal een paard nooit worden. Met mestonderzoek kan worden gezocht naar wormeitjes en een inschatting gemaakt worden van de wormbesmetting bij je paard en daarmee het risico op ziekte. Er zijn echter ook wormen die niet via een mestonderzoek gevonden kunnen worden.

Op basis van de leeftijd van het paard, de huisvesting en eitelling kan er een advies gegeven worden over wel of niet ontwormen. Er kan ontwormd worden met een lichte kuur: Equimectin® (werkzame stof ivermectine) of met een kuur die naast volwassen wormen ook lintwormen en larvale stadia aanpakt: Equest Pramox® (werkzame stoffen moxidectine en praziquantel).

 

Klik hier voor de tarieven.